Γιατί το ψυγείο μου και ο καταψύκτης μου πιάνουν πάγο;

Συχνό είναι το φαινόμενο να δημιουργείται πάγος στο ψυγείο και στον καταψύκτη του σπιτιού σας.

Σας παρουσιάζουμε τα πιθανά αίτια καθώς και κάποιες απλές λύσεις για να αντιμετωπίσετε το φαινόμενο της δημιουργίας του πάγου στο ψυγείο και τον καταψύκτη σας καθώς και να εξοικονομήσετε ενέργεια.

 

 1. Η συσκευή είναι υπερφορτωμένη

 

Λύση: Αποφεύγετε να φορτώνεται υπερβολικά το ψυγείο σας με τρόφιμα. Αφήστε κενά ανάμεσα στα τρόφιμα όσο το δυνατόν περισσότερο για να βελτιωθεί ο εξαερισμός. Τοποθετήστε τα με τρόπο που να μην εμποδίζουν την σωστή κυκλοφορία του ψυχρού αέρα.

 

 1. Το ψυγείο δεν είναι κατηγορίας NO FROST

 

Λύση: Για συσκευές κατηγορίας NO FROST θα πρέπει να τους γίνεται απόψυξη 2 φορές τον χρόνο. Ένα παχύ στρώμα πάγου στον καταψύκτη λειτουργεί ως μια μορφή μόνωσης και η συσκευή θα πρέπει να χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια για την ψύξη του εσωτερικού. Ως εκ τούτου, σας συνιστούμε να ξεπαγώνετε τακτικά το ψυγείο ή τον καταψύκτη σας.

 

 1. Οι πόρτες ανοιγοκλείνουν συχνά ή παραμένουν ανοικτές για αρκετή ώρα

 

Λύση: Μειώστε την συχνότητα ανοίγματος των πορτών. Κάθε φορά που η πόρτα του ψυγείου είναι ανοιχτή, ζεστός αέρας του περιβάλλοντος εισέρχεται στον θάλαμο. Για να αντισταθμιστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του, το ψυγείο θα πρέπει να χρησιμοποιήσει περισσότερη ενέργεια για να φέρει τη θερμοκρασία στα απαιτούμενα πλαίσια. Πάντα να αποφεύγεται το άνοιγμα της πόρτας χωρίς λόγο και για μεγάλο διάστημα.

 

 1. Οι πόρτες δεν κλείνουν τελείως

Λύση: Βεβαιωθείτε για την καλή εφαρμογή του λάστιχου πόρτας και την ορθή στεγανοποίηση αυτού. Επιπλέον, ελέγξτε αν το λάστιχο της πόρτας είναι σχισμένο, ή δεν είναι καθαρό και προβείτε σε αντικατάσταση του. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι τα αποθηκευμένα τρόφιμα δεν εμποδίζουν το κατάλληλο κλείσιμο της πόρτας.

 

 1. Τοποθετείτε ζεστό φαγητό στο ψυγείο

 

Λύση: Ποτέ μην βάζετε ζεστό φαγητό στο ψυγείο, καθώς θα ζεσταθεί το εσωτερικό και άλλα αποθηκευμένα τρόφιμα με αποτέλεσμα να βοηθάει στην δημιουργία υγρασίας και να καταναλώνεται περισσότερη ενέργεια, μέχρι να επανέλθει η επιθυμητή θερμοκρασία στον θάλαμο. Θα πρέπει πάντα να αφήνεται το ζεστό φαγητό να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου προτού να εισαχθεί μέσα στο ψυγείο.

 

 1. Λανθασμένη ρύθμιση του θερμοστάτη

 

Λύση: Ρυθμίστε κατάλληλα τον θερμοστάτη.

 

 1. Ανεπαρκής αερισμός της συσκευής

 

Λύση: Φροντίστε να υπάρχουν τουλάχιστον 2cm χώρου γύρω και πίσω από αυτήν. Ποτέ μην τοποθετείτε το ψυγείο σας δίπλα σε μια πηγή θερμότητας, όπως φούρνο, εστίες ή καλοριφέρ, έτσι ώστε να αποφευχθεί η άμεση ηλιακή ακτινοβολία. Ανεξάρτητα από το αν έχετε μια συσκευή ελεύθερη ή εντοιχιζόμενη, πάντα να βεβαιώνεστε ότι το ψυγείο σας έχει επαρκή αερισμό, έτσι ώστε ο συμπιεστής να μην καταλήξει και λειτουργεί συνεχώς.

 

 1. Υπάρχει συσσωρευμένη σκόνη στον συμπυκνωτή

 

Λύση: Καλέστε τον εξειδικευμένο τεχνικό για τον καθαρισμό του συμπυκνωτή.

Η βέλτιστη θερμοκρασία για τη λειτουργία του ψυγείου είναι 5 ° C για την συντήρηση και -18 ° C για την κατάψυξη. Ως γενικός κανόνας, για κάθε επιπλέον βαθμό απόδοσης ψύξης περίπου 6% περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιείται. Μια ακριβής ρύθμιση της θερμοκρασίας μπορεί να σας εξοικονομήσει χρήματα, ως εκ τούτου άμεσα. Για τη σωστή λειτουργία του ψυγείου και του καταψύκτη σας και την επιμήκυνση των ετών χρήσης του θα ήταν καλό να υπάρχει Ετήσια Προληπτική Συντήρηση του ψυγείου και του καταψύκτη σας.

Η ετήσια προληπτική συντήρηση εξασφαλίζει στη συσκευή σας τα ακόλουθα:

 • Πρόληψη μελλοντικής σοβαρής βλάβης
 • Αύξηση του χρόνου ζωής της συσκευής
 • Βελτιωμένη απόδοση λειτουργίας ψύξης
 • Χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος