Συμβουλές για τη σωστή χρήση και συντήρηση του πλυντηρίου ρούχων

Η χρήση του πλυντηρίου ρούχων μπορεί να σας φαίνεται μια υπόθεση απλή, ωστόσο υπάρχουν αρκετά λάθη που κάνουμε καθημερινά τα οποία μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στη βλάβη της συσκευής.

 

Σας παρουσιάζουμε μερικές οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε, πριν και κατά τη διάρκεια της πλύσης, έτσι ώστε όχι μόνο τα ρούχα σας να πλένονται σωστά αλλά και το πλυντήριό σας να λειτουργεί και να συντηρείται επαρκώς:

 

1) Μην φορτώνετε το πλυντήριο με παραπάνω ρούχα από τα επιτρεπόμενα σύμφωνα με το όριο κιλών που αντιστοιχεί στο πρόγραμμα πλύσης που επιλέξατε. Παραπάνω ποσότητα ρούχων από το φυσιολογικό έχει ως αποτέλεσμα και τα ρούχα σου να μην πλένονται σωστά αλλά και να επιβαρύνεται ο μηχανισμός του πλυντηρίου. Αν μάλιστα η υπερφόρτωση του κάδου επαναλαμβάνεται τακτικά, είναι σίγουρο ότι σύντομα θα προκληθεί βλάβη στο μηχανισμό, οπότε και θα χρειαστεί αντικατάστασή του.

 

2) Κάθε φορά που βάζετε τα ρούχα για πλύσιμο, σιγουρευτείτε ότι δεν έχετε ξεχάσει στις τσέπες χρήματα ή κάποιο άλλο αντικείμενο, όπως κλειδιά. Ξεχασμένα αντικείμενα μπορεί να κολλήσουν στο μηχανισμό και να μπλοκάρουν τη ροή της πλύσης. Επιπλέον, μην αφήνετε τα φερμουάρ από τα ρούχα ανοιχτά καθώς μπορεί να πιαστούν και να προκαλέσουν φθορά στον κάδο της πλύσης.

 

3) Μετά το τέλος κάθε πλύσης αφήνετε την πόρτα του πλυντηρίου ανοιχτή ώστε να μην μένει υγρασία στο εσωτερικό του κάδου. Η υγρασία προκαλεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών μέσα στο πλυντήριο και αυτοί με τη σειρά τους κακοσμία.

 

4) Για την συντήρηση και απολύμανση του κάδου, κάνετε τακτικά μία πλύση με μαγειρική σόδα (150gr) στους 90-95 βαθμούς Κελσίου, χωρίς ρούχα, ώστε να αποβάλλονται τυχόν βακτήρια και υπόλοιπα απορρυπαντικών και μαλακτικών προϊόντων.

 

5) Καθαρίζετε τακτικά το φίλτρο αντλίας του πλυντηρίου.

 

6) Μην βάζετε το μαλακτικό στην ίδια θήκη με το απορρυπαντικό. Το μαλακτικό πρέπει να μπαίνει σε ξεχωριστή ειδική θήκη, καθώς αν αναμιχθεί με το απορρυπαντικό δημιουργεί δυσδιάλυτα κατάλοιπα που παραμένουν στο πλυντήριο και μπορεί να προκαλέσουν φθορά στα μηχανικά του μέρη. Επίσης μην βάζετε μεγαλύτερη ποσότητα από την επιτρεπόμενη γιατί τότε αυτό θα ξεχειλίσει και θα φύγει σε λάθος χρόνο με αρνητικά αποτελέσματα στην πλύση.

 

7) Μην βάζετε παραπάνω απορρυπαντικό από όσο πρέπει. Η υπερδοσολόγηση απορρυπαντικού δημιουργεί έξτρα αφρό και υπολείμματα που οδηγούν στην ανάπτυξη βακτηριών και κακοσμίας. Επιπλέον, η χρήση παραπάνω απορρυπαντικού από όσο χρειάζεται καθιστά το ξέβγαλμα των ρούχων δυσκολότερο. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μην ολοκληρώνεται η πλύση λόγω του υπερβολικού αφρού που διαγιγνώσκει η συσκευή.

 

Για τη σωστή λειτουργία του πλυντηρίου ρούχων σας και την επιμήκυνση των ετών χρήσης του θα ήταν καλό να υπάρχει Ετήσια Προληπτική Συντήρηση.

 

Η ετήσια προληπτική συντήρηση εξασφαλίζει για την συσκευή :

 

 πρόληψη μελλοντικής σοβαρής βλάβης,

 

Η προληπτική συντήρηση πλυντηρίου ρούχων με έλεγχο 5 σημείων περιλαμβάνει:

  • Έλεγχος ρουλεμάν και σωληνώσεων
  • Έλεγχος μηχανικών και ηλεκτρικών εξαρτημάτων καλής λειτουργίας (μοτέρ, βαλβίδες, αντλίες, αντίσταση, ιμάντα, διακόπτες κλπ)
  • Έλεγχος και σύσφιξη βιδών (αμορτισέρ – αντίβαρα, καπάκια κλπ)
  • Έλεγχος λειτουργίας πόρτας (μεντεσέδες, γάντζος κλπ) και ευθυγράμμιση συσκευής.
  • Οδηγίες για αποτελεσματικό καθαρισμό του κάδου (από υπολείμματα και οσμές) ή και διαδικασία καθαρισμού επί τόπου.